Kommentarer överflödiga!

Det är intressant att studera de olika kommentarer från FRA-motståndarna som dyker upp i olika bloggar, på insändarsidor i tidningar, främst kvällspressen, och i många andra sammahang. Alla har olika motiv för sin litterära insats.

När jag för en tid sedan skrev om vilka som tjänar på FRA-debatten roade jag mig med att dela upp dem i olika grupperingar. Där hade vi fildelarna, nazisterna, vänstergrupperna och piratpartister. Alla attackerade FRA-lagen utifrån olika håll.

Fildelarna vill ju inte ha lagen då de är rädda att den kan inskränka deras möjlighet att ladda ner och dela på material som man olagligt kommit över, material som andra äger men man själv tycker man har rätt till. ”Landsförädarna ska bort och lagen ska bort” är ett exempel på en sådan kommentar på Baccus’Blog. Det här var en anonym kommentar i Baccus’Blog. Jag brukar inte ta med sådana, men den här var så aggresiv i sin argumentation att jag förstod att han väl förmodligen satt och laddade ner den senaste hiten från Lill-Babs när jag skrev det där störande inlägget.

Nazisterna är ju med i debatten, inte så mycket för att de bryr sig om lagar, utan mer med förhoppningen att det kan bli slagsmål lite senare i debatten. Därför har deras medverkan i FRA-debatten tunnats ut efter de demonstrationer som förekom inför riksmötets öppnande för några veckor sedan. Där fick jag en del intressanta kommentarer, jag publicerade den som i möjligaste mån var någorlunda rumsren :

”nationalsocialister? nu får du ge dig. I Göteborg var det visst några som det blev bråk kring. men icke i stockholm. visst var det färre än väntat som demonstrerade. ändå är reinfeldt rädd som fan nu.”

Vänstergrupperna, de är flera och finns både till höger som till yttersta vänstern. Deras intresse är inte alls själva lagen, eller om den ska finnas kvar eller inte. Deras intresse är att hålla FRA-debatten vid liv så länge som möjligt då det finns en chans att debatten ytterligare minskar sittande regering att vinna valet 2010.

Mona Sahlin gjorde några genomtänkta inlägg genom att kräva brottsmisstanke. Hur hon tänkte hann hon inte utveckla. Men jag tror att hon menade att man skulle skicka konstaplarna Kling och Klang på cykel till Moskva för att lyssna med Putin om han spionerade på Sverige.

Thomas Bodström(s), den gamle justieministern och pappa till FRA-lagen jämförde Fredrik Reinfeldt med Robert Mugabe. Det fick Mona Sahlin att ta avstånd från uttalandet direkt efter att hon fått information om vem Mugabe var (”javisst, det var ju han som vi skickade pengar till på 60-talet, har jag läst”)

Där har man också hjälp av massmedia, som med hjälp av ”nya skandaler” piskar upp stämningen när glöden falnar. Detta massmediadrev har tagits över av Aftonbladet från att tidigare ha drivits mycket framgångsrikt av Expressen. Drevet fortsätter trots att regeringens tillägg går längre än exempelvis Socialdemokraternas krav. Men det är ingen som tänker på det – huvudmålet är röd valseger 2010.

Piratpartiets representanter skriver om obalansen i upphovsrätten. Vilket betyder att eftersom ett upphovsrättsskyddat material kan finnas på nätet borde det vara fritt att nyttja det.

Man anser att internet, som egentligen är en helt vanlig distributionskanal för digitalt material, gör det tillåtet att utan att fråga avsändaren använda materialet därför att det finns på nätet. Om man sedan inte tar betalt av den som utnyttjar mitt från någon utan tillstånd nedladdade material, ska det vara ok till och med i lag. Man vill däremot att all kommersiell nedladdning inte ska kunna göras utan ersättning. Det ska vara tillåtet att dela med sig om man inte har vinstintresse. Vilket flum.

Nej av alla udda grupperingar så tänkte jag ta bort Piratpartiet från min lista. Men nu tror jag att de får vara kvar tillsammans med de andra.

Eftersom det just nu inte förekommer några demonstrationer så kan jag i och för sig tänka mig att sätta in nazisterna i observationsgrupp. Om du känner någon nazist kan du väl berätta det, de kan ju inte läsa så de vill gärna ha det muntligt, men i väldigt enkla, inte så svåra ord.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: