Finanskris och partipolitik!

En vikande konjunktur och en global finanskris. Det är den vardagen man vaknar upp till varje morgon. Vad gör regeringen och vad gör oppositionen.

Regeringen manar till lugn och framhåller att landet har resurser att möta konjunkturnedgången och finanskrisen. Man har presenterat en ansvarsfull höstbudget. Finansinspektionen och Riksbanken redovisar att de svenska bankerna än så länge står stadigt på fötterna, och klarar hårdare vindar i en kommande finans-storm. Trots allt så har jag faktiskt fortsatt förtroende för regeringen och speciellt finansministern.

Vad säger då oppositionen. Ja, Mona Sahlin har varit på besök i Göteborg och även träffat den nye chefen för Volvo Personvagnar. Hon passade naturligtvis på att i sann partipolitisk anda – vi har ju val snart – kritisera regeringen för att inget göra. Själv vädjade hon till chefen för Volvo att behålla den varslade personalen på Volvo och vänta ut lågkonjunkturen, för snart kommer en högkonjunktur. På frågan vad Volvo-chefen sa; ”Han lyssnade” sa Mona. Det är ju klart att han lyssnade, han är ju väluppfostrad och säger förmodligen inte vad han tänker.

Att åka runt i landet och be att företagen ska behålla den varslade personalen istället för att friställa den i en kris för företaget, är faktiskt en helt ny företagsekonomisk lösning. Där tror jag att Mona Sahlin, Socialdemokraternas partiordförande har kommit fram till det som skulle kunna betyda att all ekonomisk vetenskap ställs på huvudet. ”Lysande, Sickan” skulle Ulf Brunnberg i Jönssonligan förmodligen ha sagt.

Ingvar Carlsson, den förre socialdemokratiske statsministern har i DN Debatt framfört att statsminister Reinfeldt leder en svag regering, och att han till skillnad från Carl Bildt som var statsminister under krisen för drygt 15 år sedan, inte bjudit in oppositionen till samtal som Carl Bildt gjorde.

Skillnaden är dock den att den kris som Carl Bildt skulle ta hand om och rätta till, till stor del berodde på en socialdemokratisk politik som genom Feldts, Åsbrinks och Dennis’ avreglering av bankverksamheten under 80-talet startade upp krisen på 90-talet.

Att en opposition som under 80-talet var så oansvarig när det gäller den ekonomiska politiken, att vi fick en bank-, finans- och fastighetskris i början av 90-talet, skulle vara mer lämpad idag än den nuvarande borgerliga regeringen är tveksamt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: