Mannen bakom 90-talskrisen har talat!

Riksbanken har gått in med ett lån och en garanti till Carnegie. Man har gjort det därför att Carnegie är börsens största aktör och att en eventuell konkurs för Carnegie skulle få oanade finansiella följder. Man har säkrat upp lånet med säkerhet i Carnegies dotterbolag. Garantin betalar Carnegie dyrt för. En förutseende politik från Riksbankens sida tycker Baccus Blog.

Det tycker däremot inte Erik Åsbrink, socialdemokraternas förre finansminister. Det var han, som tillsammans med Feldt och Dennis i mitten av 80-talet var arkitekten bakom de svenska bankernas avreglering. Det var den avregleringen som lade grunden till den finanskris, bankkris och fastighetskris som utbröt i början av 90-talet under den dåvarande borgerliga minoritetsregeringen.

Dagens borgerliga majoritetsregering med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen har inte bjudit in socialdemokraterna att tillsammans med regeringen lösa dagens kris. Man lämnar enbart information till Thomas Östros, något som han finner alltmer frustrerande.

Med tanke på vad socialdemokraterna gjorde under 80-talet, och som ledde till krisen i början av 90-talet tycker jag inte att Fredrik Reinfeldts tvekan att ta med socialdemokraterna i diskussionerna i dagens kriser är fel. En känsla som förstärks vid varje tillfälle som en socialdemokrat yttrar sig om krisen och hur man tycker den ska lösas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: