Monas Sahlins strategi – smart eller korkat?

Det gnisslar i det röd/gröna samarbetet Lars Ohly repade mod direkt efter Mona Sahlins  politiska magplask vid den presskonferens med Miljöpartiet som skulle inleda hennes triumfartade resa mot Rosenbad. Ja, vad var det som gick fel med hennes plan och hur tänkte hon.

Hade Mona Sahlin räknat bort Lars Ohly och vänstern därför att det var viktigare att styra upp Miljöpartiet än Vänstern? Vänstern skulle ändå aldrig kunna rösta mot socialdemokraterna och för de borgerliga.Var det så hon tänkte?

Annat är det med Miljöpartiet. Mp har under Maria Wetterstrands och Peter Erikssons ledning skalat bort det ena efter det andra av Miljöpartiets heliga kor och rensat partiprogrammet på ett helt makalöst sätt för att partiet ska bli regeringsdugligt för vilket politiskt alternativ som helst. För deras nya ideologi är helt klart – en regeringspost för våra två språkrör oavsett färg på regeringen. Och det var den inställningen hos Mp som gjorde att Mona Sahlin var tvingad att styra upp Miljöpartisterna i en överenskommelse. Allt för att hindra det otrogna Mp att börja flirta med Allianspartierna. Detta hade ju skett förut.

Att Mp valt Socialdemokraterna för ett närmande tror jag beror på två saker. Först den stora ledningen för socialdemokraterna som enligt alla experter Alliansen aldrig skulle ta in. För det andra så är Mona Sahlin den partiledare som är enklast att manipulera i en förhandling. För man ska komma ihåg att Maria Wetterstrand är en erkänt skicklig förhandlare. Och Mona Sahlin är ivrigare på statsministerposten än smart.

Men samtidigt har Lars Ohly fått luft under vingarna. Han har fått godkänt för ett samarbete med socialdemokraterna, inte av Mona Sahlin men av socialdemokraternas VU. Mona Sahlin behöver egentligen inte Vänstern i ett regeringssamarbete av den anledningen att hon ändå skulle få deras röster. Samtidigt vill inte Maria och Peter ha med Lars Ohly i ett regeringssamarbete, det blir nämligen svårare för Mp att förhandla om regeringsposter med Lars Ohly i samma rum. Lars Ohly är nämligen betydligt mer erfaren än Mona Sahlin och kan dessutom matcha både Maria och Peter i en förhandlingssituation.

Så den röd/gröna sörjan fortsätter att sprida osäkerhet bland väljarna. Det som är intressant med samarbetet mellan s och mp är vad som händer om Alliansen helt plötsligt skulle komma ifatt och kanske till och med ta över opinionens ledartröja. Vad händer då med lojaliteten. Både mellan de båda (eller tre) partierna och internt i s och mp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: