En Pirat är åtalad!

Fredrik Neij, grundare till Pirate Bay står åtalad för inbrott och brott mot upphovsrätten, enligt Nyheter24.

Närheten till Piratpartiet får Baccus’ Blog att fundera över likheten i argumentation mellan de två grupperingarna. Pirater som tycker att allt som är lättillgängligt också ska vara var mans egendom. En olustig inställning samtidigt som det är en beklaglig inställning som mest drabbar den ungdom som går på det.

9 svar to “En Pirat är åtalad!”

 1. Ludophile Says:

  Det handlar inte om att nåt ska vara gratis FÖR att det är lättillgängligt, utan att priset man måste betala för att beivra ickekommersiell kopiering (dvs. att man i princip stänger ned internet som öppen kommunikationskanal) är för stort. Det handlar om proportioner och avvägningar.

  När dessutom undersökning efter undersökning visar att fri ickekommersiell fildelning gynnar både samhället och konstnärer och att nya metoder för att folk ska kunna leva på sin konst hela tiden utvecklas så är det dessutom fullständigt onödigt att göra internet till ett system där individen helt saknar integritet och privatliv.

 2. calandrella Says:

  Varför är upphovsrätten bra? Motivera det.

 3. baccusblogg Says:

  Upphovsrätten, det är rätten till ditt eget arbete.

 4. Anonym? Says:

  @baccus Att du svarar Calandrellas med ett simpelt påståend(!)bevisar att du inte kan debattera ett ämne du tar upp på din egen blogg. Patetiskt!

  Varför ens lägga ner tid på en ”bloggare”(som även jag iåfs gör)som inte fattat galoppen?

  Jag ska förklara galoppen! Idag ”2009” tar sig många fram med bilar, varför kan man ju faktist undra? Häst och vagn klev faktist ur tiden!! Precis som din nya TV gör när du lämnar butiken…

  Bra Calandrella fortsätt att ifrågasätta 😉

 5. baccusblogg Says:

  Finns det något bättre motiv för ”Upphovsrätten” att den ger dig rätten till ditt eget arbete. Ge mig ett exempel på vilket sätt, i så fall upphovsrätten skulle vara fel.

 6. calandrella Says:

  Ja, det finns ett bra argument: folk bör inte kunna bestämma hur något en skapar skall få användas. En biltillverkare bör inte kunna bestämma att bilägaren inte får låta andra åka i den. Biltillverkaren får inte bestämma att någon annan inte får skapa en nästan likadan bil och sälja den. Upphovsrätten är en inskränkning av äganderätten. Detta betyder att upphovsrätten inte alls är självklar. Och om samhället i stort gynnas av en icke-existerande upphovsrätt, vilket det bevisligen gör (källa: http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/artikel_2353475.svd, http://macworld.idg.se/2.1038/1.206761/studie-visar-fildelning-positivt-for-ekonomin), bör alltså upphovsrätten avskaffas. Mycket av det som fildelas skulle inte ha sålts hursomhelst, och ibland fildelar någon något och köper det sedan när hen märker att det är bra.

  • baccusblogg Says:

   Precis, jag tycker som du: Du (=folk) bör inte kunna bestämma hur något jag (=en) skapar skall få användas. Det är ju precis det som det handlar om. Upphovsrätten, säger du är en inskränkning av äganderätten. Inte alls. Du pratar om två olika saker. Volvo kan inte bestämma vem som ska köra den bil som du har köpt. Däremot inskränker upphovsrätten möjligheten att kopiera unika detaljer i Volvo-bilen, och att då producera en ”ny” Volvo-bil.

 7. calandrella Says:

  Tycker du att det (Att vissa detaljer på en produkt upphovsrättskyddas) för samhället frammåt? Att det bidrar till vidare utveckling? Eller vill du ta upphovsrätt på idéer, åsikter, också? Så att de som slitit i timmar med att komma på dem ska få ersättning? Det vore löjligt.

 8. calandrella Says:

  Varför tycker du det är så stor skillnad mellan att bestämma hur många som ska få använda en bil och bestämma hur många som ska få använda en cd-skiva?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: