Mona Sahlin äventyrar jobben befarar LO!

Oron ökar hos oppositionen. Frågan gäller hur man ska ställa sig till Alliansens beslut i frågan om den framtida energiförsörjningen.

Alliansen har alltså släppt på förbudet mot byggande av nya kärnkraftsreaktorer. Men det ska ändå inskränkas till utbyte av gamla reaktorer när dessa är för gamla. De ska alltså kunna bytas ut mot ny teknik. Detta ska ske utan att skattebetalarnas pengar används. Samtidigt kommer en enorm satsning på förnyelsebar energi att starta, med ny vindkraft som tillsammans med övriga miljövänliga energialternativ kommer att svara för hälften av energiförsörjningen inom några få decennier. Vindkraften som idag svarar för bara en liten del kommen att 10-dubbla sin kapacitet.

Satsningen visar att Alliansen tar ansvar för en hållbar och säker energiförsöjning samtidigt som man säkrar jobben i Sverige.

Kommentarerna har varit genomgående positiva. Oppositionen har tagits på sängen och Aftonbladet visste inte riktigt vilket ben man skulle stå på. På tidningens ledarsida talade man om Maud Olofsson som den stora förloraren. Lena Melin, tidningens samhällschef talade istället om Mona Sahlin som den stora förloraren, en insikt som delades med de övriga politiska kommentatorerna.

Så här skrev Dagens Arbete:

Regeringen öppnar för ny kärnkraft

Regeringen upphäver förbudet mot att bygga ny kärnkraft.
– Helt rätt, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Vi tror inte på en framtid utan kärnkraft. Stefan Löfven hoppas även att det också öppnas möjligheter för andra än ”oligopolet” på elmarknaden – Eon, Vattenfall och Fortum – att få bygga ny kärnkraft.

Inte bara IF Metall var positiv till beslutet, även Pappers var positiv och kommenterade Alliansens beslut så här i DA:

Också Pappers ordförande, Jan-Henrik Sandberg, välkomnar dagens besked.
– Det är bra att förbudet hävs och det ligger helt i linje med vad Pappers tycker. Förhoppningsvis ger det också förutsättningar för lägre energipriser framöver.
Jan-Henrik Sandberg säger att beskedet är ett bra besked till både företag och omvärlden att Sverige slagit på en mer industrivänlig politik på energins område.
– Det är en signal om att det ska bli lättare att bedriva energikrävande verksamheter i landet.

Förvirringen ökar bland väljarna. Vill inte Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly värna de svenska jobben? Vill man stänga ner kärnkraftsverk i Sverige för att istället importera gas från Ryssland eller smutsig kolkraft från Polen?

Alliansen har gett besked. Man tar ansvar för energitillgången, klimatet genom stora satsningar på förnyelsebar energi, man värnar jobben. Oppositionen är splittrad i frågan och även om man sätter upp ett enat ansikte mot omvärlden kommer skillnaden i politiken mellan de tre partierna att märkas, nu eller efter valet. Det är väljarna som bestämmer om man vågar ta risken med en rödgrön regering 2010. Baccus’ Blog är tveksam till Oppositionens alternativ.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: