”Monas starka sida är inte tänkandet”, sade Göran Persson!

Nu har Mona Sahlin tänkt till igen. Nu vill hon stoppa utbytet av elektrisk energi med EU, genom att klippa av de elledningar som har dragits mellan länderna. Något som man gjort efter en överenskommelse som träffades när Mona Sahlin var energiansvarig i den förra regeringen.

Kritik har kommit – naturligtvis – från flera håll. EU:s energikommissionär Andris Piebalgs har framfört kritik och förvåning till Mona Sahlins utspel. Han framförde det till statsminister Fredrik Reinfeldt i Bryssel. I Sverige har kritik mot hennes utspel kommit från Naturskyddsföreningens generalssekreterare Svante Axelsson.

– Jag tycker att det är bra med integration på elmarknaden och att internationella kablar leds. Då får man ett effektivare utnyttjande av energin och man slipper bygga upp stora anläggningar för produktionskapacitet i varje enskilt land, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till DN.se.

Han säger vidare i DN:s intervju:

Priserna i Europa är högre och precis som en auktion säljer elbolagen hellre till den som betalar mer. Effekten blir att vi får betala samma pris som där, men om elen är dyrare kommer vi att snåla mer med den och satsa mer på smartare lösningar

Men vad menar då Mona Sahlin med det här lite underliga utspel. Baccus’ Blog kan helt snabbt tänka sig åtminstone tre anledningar till hennes utspel.

  1. Mona Sahlin har presenterat sin svenska, nationella syn på europeiskt samarbete. Samtidigt som vi går mot en gemensam marknad ska Mona Sahlin med sina rödgröna kamrater Maria Wetterstrand och Lars Ohly stänga Sveriges gränser. Ett populistiskt förslag som ska attrahera de svenska, socialdemokratiska väljarna som man vet är främlingsfientliga.
  2. Eller är detta ett utspel från den rödgröna oppositionen – det första – som också ska presentera oppositionens syn på den svenska (och bara svenska) energimarknaden. Ett sätt att blidka de LO-förbund som kommit med kritik mot att Mona Sahlin har antytt att hon inte kommer att gå med på någon blocköverstigande energiöverenskommelse med Alliansen vid mötet den 12:e februari.
  3. Eller är det så enkelt att Mona Sahlin vet att om den rödgröna oppositionen kommer i regeringsställning efter valet 2010, kommer det inte att finnas tillräckligt med el-energi om samhället förändras mot den inställning som hennes partner Maria Wetterstrand och Lars Ohly har när det gäller el-energi.

Oavsett vilken avsikt som Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin hade när hon presenterade sitt energi-utspel blir resultatet att man som elkonsument ryser. Inte bara på grund av regeringsalternativet utan också för att det kan bli kallt hemma och på industrierna. Eller är det bara så att hennes ofta uttalade intresse för att föra en bra klimatpolitik också innebär inköp av polsk och tysk smutsig kolkraft eller rysk gas. Eller varför inte finsk, nybyggd kärnkraft.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: