Nu vet Mona Sahlin…eller vet hon inte?

I söndagens Agenda i SVT2 möttes Mona Sahlin och Maud Olofsson i debatt.

Mona Sahlin, som under en längre tid och vid flera tillfällen kritiserat regeringen, och då främst Maud Olofsson för passivitet i SAAB-krisen.Skulle hon äntligen tala om vad hon själv och oppositionen hade för lösning på SAAB-krisen? Agenda hade även bjudit in Stefan Löfven från Metall samt SAAB:s VD Jan-Åke Jonsson.

Och vad kom fram av debatten. Maud Olofsson stod kvar vid kravet på en hållbar affärsplan. Den affärsplan som SAAB utarbetat, och som GM avvisat genom bland annat att ta sin hand från företaget ansåg inte näringsministern höll. Hon efterlyste också någon blivande ägare som skulle kunna gå in och garantera fortsatt drift av företaget. SAAB:s VD Jan-Åke Jonsson svarade, i mycket svävande ordalag att det fanns intressenter. Men kunde samtidigt inte presentera mer än förhoppningar om att det skulle lösa sig för SAAB med nya bilmodeller. Stämningen mellan SAAB:s VD och näringsministern var spänd samtidigt som de efterfrågade beskeden från regeringen, som Jonsson inte tyckte var tillräckliga berodde enligt näringsministern att det snarare var så att han kanske inte tyckte om beskeden som gavs.

Stefan Löfven från IF Metall tyckte som Jan-Åke Jonsson, dvs att affärsplanen var ypperlig, men det är ju också hans roll. Han har ju ett antal betalande medlemmar på SAAB i Trollhättan. Inte att förglömma att han också sitter i Socialdemokraternas Verkställande utskott.

Vad sade då Mona Sahlin. Hon kom inte med någon lösning av SAAB-krisen, vilket  Baccus’ Blog inte heller hade väntat sig. Inte heller programledaren i Agenda verkade det som. Mona Sahlins enda besked var att hon tyckte att ”SAAB skulle få en chans”. Detta med hjälp av de 28 miljarder som skulle hjälpa hela fordonsindustrin skulle nu, enligt Mona Sahlin läggas in i en bilfabrik som under de senaste 15 åren gått med 20 miljarder i förlust. Med en produktlinje som ingen efterfrågade och med en affärsplan som är mer ett rop på hjälp än seriös.

I söndagens Agenda visade alltså Mona Sahlin upp sitt starkaste kort i SAAB-krisen: ”Jag tycker att vi ska ge SAAB en chans”. Ge dem 28 miljarder av skattebetalarnas pengar. Sedan får vi se hur mycket mer de behöver.

Baccus’ Blog undrar lite stillsamt vad Mona Sahlin vet som INGEN annan vet. Eller är det bara partipolitik som gör att den rödgröna oppositionens statsministerkandidat strör ofinansierade löften omkring sig. Eller vet hon forfarande inte vad hon tycker.

Baccus’ Blog känner  med bilarbetarna och ledningen på SAAB om de tror att räddningen för SAAB ligger i populistiska och verklighetsfrämmande löften från den rödgröna oppositionen.

Annonser

2 svar to “Nu vet Mona Sahlin…eller vet hon inte?”

  1. Arne Källström Says:

    Jag hörde Maud säga att vi min väl varvs krisen. En konstig jämförelse det varven sålde var väl inget som vanliga Svensson kunde köpa men en bil kan Svensson köpa. Så om Saab tillverkar bilar som är miljövänliga och inte så dyra så är väl det något att satsa på. Och du hörde nog inte vad Mona sa eller så ville du inte höra.

  2. baccusblogg Says:

    Men Arne, problemet med SAAB är just att man under de senaste 10-15 åren inte producerat bilar som folk vill ha. Det är därför man har redovisat en förlust på ca 20 miljarder under de åren. Och visst lyssnar jag på Mona Sahlin, men tyvärr tycker jag inte att det hon säger har substans. Att säga att man ska betala ut 29 miljarder till ett företag utan ägare och utan att veta vem som ska driva företaget, ett företag som dessutom inte har en realistisk affärsplan är sanslöst. Och det var precis det Mona sade, det gör inte en statsministerkandidat i min smak. En åsikt som jag dessutoim delar med alltför många andra. Bland dem även de med din politiska åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: