Volvo får lån, SAAB får vänta!

Volvo har lämnat in sin låneansökan till EIB och fått positivt gehör. Man konner med all sannolikhet få de 5 miljarderna som man ansökt om. Bakom Volvo och ansökan om lån står Ford, som också står som ägare till Volvo fram till en ny ägare träder in i Vovo PV.

Volvo får lån från EIB till skillnad från SAAB där beskedet från ägaren General Motors är att GM endast kommer att stå som ägare fram till årets slut. GM som alltså tagit sin hand från SAAB ställer bilföretaget i en sämre dager än Volvo. Regeringen genom Maud Olofsson har klart utsagt att utan en ägare som är villig att driva SAAB vidare även efter årsskiftet kan inte regeringen gå in och ge kreditgarantier för lånet från EIB.

Nu äntligen, efter lång rad av uppslitande debatter och diskussioner verkar nu SAAB-ledningen förstå att ägandet är viktigt. Till stor oro för personalen.

Baccus’ Blog undrar stillsamt om Niklas Nordström, den socialdemokratiske konsulten från Prime inte har förstått detta eller om han mörkat för SAAB.

Eller hur kan Mona Sahlin, så envist hävda att ”vi ska ge SAAB en chans” och utan några som helst garantier vara villig att betala ut de 29 miljarderna som riksdagen avsatt till hela fordonsindustrin till ett företag som saknar ägare. De pengarna hade med blixtens hastighet försvunnit in i den amerikanske biljättens svarta hål.

Att Stefan Löfven från IF Metall tycker att ”affärsplanen är bra” och att ägarfrågan inte är någon ko på isen. Det är bara att betala, tycker han att regeringen ska tycka, och göra. Men det ju också hans roll som metallordförande och medlem i socialdemokraternas verkställande utskott.

Med tanke på vad den rödgröna oppositionen har lyckats uträtta i spåren av SAAB-krisen gör att Baccus’ Blog är tacksam att vi har en ansvarsfull regering och ett statsråd som talar klarspråk och dessutom vet vad hon pratar om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: