Motgång för Pirater i Riksdagen idag!

Med stor majoritet röstade Sveriges Riksdag igenom Ipred-lagen idag. Nu är det klart att Piraterna som laddar ner upphovsrättsskyddat material med hjälp av bland annat Pirate Bay kan råka illa ut.

Engström och Falkvinge i Piratpartiet ser det som en motgång för demokratin. Baccus’ Blog anser däremot att det är en framgång för kulturarbetarna i Sverige.

Kulturarbetarna har efter kanske veckor av kreativt arbete fått se den inkomst som deras kreativa arbete skulle inbringa gå upp i rök. Genom att en Pirat, utan tanke på den stöld som det i grunden är laddat ner hans arbete olagligt. Nu finns det laglig möjlighet att få ersättning från de Pirater som inte riktigt förstår innebörden av ord som hederlighet, ärlighet, moral.

Baccus’ Blog noterar att två partier röstade nej. MP och V. Vänsterpartiets motstånd förvånar inte Baccus’ Blog då partiet tidigare hette Vänsterpartiet Kommunisterna och vars ideologi i många länder ledde till att man med rutin berövade sina medborgare egendomar och andra tillgångar.

Annonser

6 svar to “Motgång för Pirater i Riksdagen idag!”

 1. Martin a.k.a. Otyg Says:

  ”Nu finns det laglig möjlighet att få ersättning från de Pirater som inte riktigt förstår innebörden av ord som hederlighet, ärlighet, moral.”

  Newsflash; dessa möjligheter finns redan idag rent lagtekniskt sett. Sedan råkade visst HD säga att fildelning inte är tillräckligt allvarligt för att polisen ska få göra husrannsakan, alltså kan inte polisen säkra bevis och driva åtal.

  Och sedan råkar ju polisen prioritera upphovsrättsbrott lägre än andra saker så även om de hade kunnat utreda fildelningen så hade de sannolikt inte gjort det.

  Men visst, upphovsrättsintrång är ett mycket allvarligt brott och ett mycket stort problem för samhället istort så det är bara bra att det ges en särställning i lagstiftningen så att man kan komma tillrätta med det. Hellre en stämning för mycket än en för lite.

 2. CH Says:

  Får jag installera ett rootkit på din dator för att försäkra mig om att du inte ”stjäl” mina upphovsrättskyddade verk?

 3. Mikael Says:

  Visst, våra ”kulturarbetare” är givetvis mer värda än rättsäkerhet och demokrati…

  Är du helt säker på att det inte existerade några ”kulturarbetare” innan 1710? Allt som skapades innan dess är inte kultur?

  Själv slet jag hund i åtta år med en liten butik, med arbetsveckor på 80-90 timmar, bara för att bli utkonkurrerad av en större kedja. Vart vänder jag mig för att få speciallagar som ger mig möjlighet att stämma dem? Eller är det bara ”kulturarbetare” som skall få egna lagar?

  Fast har du iställningen att det är stöld när jag kopierar något jag har köpt, lär jag väl inte få några vettiga svar.

 4. Janne Says:

  Vilken bullshit! Detta förändrar ingenting, eftersom det finns tekniska lösningar för att dölja IP-adresser. Så nedladdningen kommer fortsätta ändå.

  Även om den hade upphört så, hade inte kulturarbetarna fått mer inkomst för det, eftersom det mesta som laddas ner är ingen villig att betala för. Det som man är villig att betala för köper man oavsett fildelning eller ej.

  Skillnaden blir att färre människor ser/hör/läser det som kulturarbetarna producerar, färre människor kommer upptäcka dessa kulturarbetare och deras inkomster på legal försäljning, konserter, biobesök mm kommer snarare att minska än att öka.

  Trots (eller troligen på grund av) fildelningen har filmindustrin haft sina bästa år någonsin omsättningsmässigt. Musikindustrin har visserligen tappat i försäljningen av CD, men det beror på att man inte fattat att alla människor använder sig av MP3 idag, att det är för omständigt och dyrt att köpa låtar via t ex iTunes samt att man motarbetar nya affärsmodeller som är anpassade efter ett nätverkssamhälle, som t ex Spotify.

  Så det enda riksdagen lyckats göra idag är att urholka såväl rättssäkerhet som personlig integritet. Att offra det två viktigaste stöttepelarna i ett demokratiskt samhälle för att multinationella företag, som omsätter fem gånger mer än världens samlade försvarsindustri, ska kunna hävda sin immateriala rättigheter är HELT SJUKT!

  Hädanefter får PIRATPARTIET min röst i såväl valet till EU-parlamentet i juni som i riksdagsvalet nästa år. Vi har vind i seglen, även om vi får kryssa ibland…

 5. Martin a.k.a. Otyg Says:

  …kanske ska tillägga att min kommentar var sarkastiskt mot slutet :S

 6. Robert Johnsson Says:

  Jag kan inte begripa, varför undehållningsindustrin anses vara så viktigt för samhället att IPRED måste införas.

  Jag hade möjligtvis haft en annan syn på saken om till eksempel läkemedelsindustin haft problem med att de inte kunde få utbyte av deras forskningsmiljoner, på grund av piratkopiering.

  Vi har haft statligt skydd av TK-industrin, Varvsindustrin och nu också underhållningsindustrin. De två förstnämnda var (notera tempus) ‘riktiga’ industrier, där man faktiskt tillverkade någonting av reelt värde, men underhållningsindustrin — vad gör den? Flams.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: