STIM möter motstånd från Piratpartiet!

STIM har presenterat ett förslag till ”fildelningsavgift” för dem som vill ladda ner musik från nätet. Engström från Piratpartiet är naturligtvis motståndare till ett sådant flagrant angrepp mot Piratpartiets grundsyn.

Och hans motstånd är naturligtvis alldeles logiskt. Engström och hans medarbetare på Piratpartiet har ju som filosofi att inte betala för sig. Deras motto verkar vara att ”varför ska jag betala för något som jag kan stjäla från andra”

DN har för några dagar sedan redovisat hur kommersiella intressen, styrda från PR-byråer skapat blogg-kampanjen mot FRA.Vem och vad ligger bakom Engströms och Falkvinges intresse i det här?

Och i mitten på april kommer domen mot Pirate Bay!

Annonser

5 svar to “STIM möter motstånd från Piratpartiet!”

 1. Matthias Says:

  ”Och hans motstånd är naturligtvis alldeles logiskt. Engström och hans medarbetare på Piratpartiet har ju som filosofi att inte betala för sig. Deras motto verkar vara att “varför ska jag betala för något som jag kan stjäla från andra””

  Om du verkar ha fått den uppfattningnen så kanske du skulle spendera lite tid att läsa igenom PP:s ställningstagande i de olika frågorna som de arbetar med.

  När privata intressen vill få lagar skräddarsydda efter sina önskemål så är vi riktigt i skiten. De flesta människor ser inte vad sådana här ingrepp betyder vare sig kortsiktigt eller långsiktigt och sträcker sig långt förbi endast fildelning på internet.

  Det är synd att många bara ser PP som ett parti som endast är intresserad av fildelning. Som så ofta så har man inte bemödat sig att läsa vad partiet står för utan läser dagstidningarna/ser på TV och bildar sig på så vis en ”korrekt” sanning om saker och ting.

  Förresten så har ju försäljningssiffror och statistik visat att medieindustrin inte alls förlorar pengar. Tvärt om, de har aldrig sålt så mycket som nu. Totalt sett alltså, inte om man endast tittar på CD-försäljningen. Men att CD-försäljningen minskar är väl knappast märkligt. Det är 2009 nu och CD-skivorna börjar bli lika exotiska som LP-skivorna är. Det är bara entusiasterna som vill ha dom.

  /Matthias

 2. Tor Says:

  Det vore intressant om Stim presenterade ett förslag till fildelningsavgift, men det har de ju inte gjort. Enligt deras förslag ska fildelning inte vara tillåtet för någon (endast nedladdning) och avgiften skulle enligt vad jag förstår endast omfatta de som går med i Stim och därmed avsäger sig sin ekonomiska upphovsrätt och rätten att sprida sina egna verk på det sätt man vill. De anser fortfarande att integritetskränkande utlämning av abonnentuppgifter ska införas.

  Stims förslag framstår i huvudsak som en webbshop för musik där prenumerationsavgiften betalas via bredbandsräkningen. Föga revolutionerande.

 3. Zerp Says:

  ”“fildelningsavgift” för dem som vill ladda ner MUSIK från nätet” För det första är det inte ett förslag utan löst sammansatta Ideér. För det andra gäller det som du själv säger endast musik. Skall vi altså betala 150kr för musik, 150kr för film, 150kr för ljudböcker, 150kr för PC spel, 150kr för konsolspel, 150kr för gudvetvad i månaden?

  Och Stim ger bara betalning till svenska artiseter, men vi skall lagligt tillåta nedladdning av verk från EU och USA via avgifter som endast betalas ut till svenskar? Det är säkert riktigt populärt i EU(förbud mot protektionism) och i Hollywood.

  Om du så gärna vill betala finns det föresten inget alls som hindrar dig. Jag har dock ingen lust att lägga 200kr för ett uråldrig format (CD) som är kopieringsskyddat så jag inte kan överföra till mp3 spelare. Av detta 200kr går väl cirka 50kr går till feta direktörer, 50kr till reklam, 25kr till piratjakt, 25kr till onödig miljöförstörande produktion/logistik, 25kr till löjliga musikvideos och endast 25kr till artisten som faktiskt uträttat något.

  Myten att Pirater är snåla krossades om inte annat när okända pirater gav blommor för 55’000kr inom ett dygn till oberoende Roger Wallis för att han inte gav vika för advokaternas hotelser och påtryckningar i domstolen. Om det inte räcker kan du ju betänka att piraternas 100% frivilliga medlemsavgift faktiskt räknat per medlem överstiger t.ex. miljöpartiets krävda medlemsavgift.

  Min erfarenhet är att Piraterna gärna betalar, sålänge det är för något som ger värde. En fil som kostar noll kr att kopiera är inget som har ett värde i dagens samhälle, Det borde väl alla som kan tillgång och efterfrågan veta? Oändligt tillgång = Gratis pris.

 4. calandrella Says:

  ”Engström och hans medarbetare på Piratpartiet har ju som filosofi att inte betala för sig. Deras motto verkar vara att “varför ska jag betala för något som jag kan stjäla från andra””
  Nej. Undersökningar fastslår att illegala fildelare i många fall faktiskt betalar för sig, alternativt aldrig ändå skulle köpt musiken. Varför upphovsrätten är dålig? För det första: för att upprätthålla den krävs övervakning av all privat kommunikation. För det andra: det är ett slags begränsning av vilka tankar som får spridas.

  ”DN har för några dagar sedan redovisat hur kommersiella intressen, styrda från PR-byråer skapat blogg-kampanjen mot FRA.Vem och vad ligger bakom Engströms och Falkvinges intresse i det här?”
  DN har fel. Visst, FRA-lagsmotståndare fick förstås tips från massor av folk, till exempel experter på PR, men att säga att PR-byråer skapade bloggkampanjen är historierevisionism.

 5. Jonas B. Says:

  Om detta skall vara satir så är behöver du ta i lite mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: