Arbetslösheten och Aftonbladet – om sanningen ska fram!

Ingvar Persson, ledarskribent på Aftonbladet redovisar de senaste arbetslöshetssiffrorna. Hans berättelse fokuserar på att dagens arbetslöshetssiffror är högre än under 90-talskrisen.

För er som är för unga att komma ihåg (även du Ingvar), är 90-talskrisen den kris som Socialdemokraterna framkallade genom att avreglera bankerna i mitten av 80-talet. Avregleringen gjordes av Feldt, Åsbrink och Dennis och godkändes av Olof Palme. För att komma till rätta med effekterna av Socialdemokraternas 90-talskris tillsatte man Bo Lundgren(M). Han stakade ut målet och blev arkitekten till medlet att skapa ordning på finansmarknaden med Bankakuten. Bo Lundgren såg dessutom till att skattebetalarna fick tillbaka pengarna som användes i restaureringen av banksektorn. Han lät dessutom dåvarande statsministern Göran Persson ta poäng för det i politiska debatter genom att presentera det som sin idé för de som inte visste (även du Ingvar), samtidigt som han kritiserade borgarna för att ha skapat 90-talskrisen.

I april 2001 skrev Finansdepartementet i en rapport, att 90-talskrisen förorsakats av den socialdemokratiska ekonomiska politiken på 80-talet.

Dagens arbetslöshetssiffra för februari är 8% enligt SCB. För att det ska bli lite distans till Ingvar Perssons katastrofsiffor kan det vara på sin plats att påminna om siffrorna för April 2005 som var 9,5% eller varför inte januari 2006 där arbetslösheten var 8,3%. För er som har glömt, var det högkonjunktur 2005 och 2006. Göran Persson var statsminister och en av de övriga i regeringen var Mona Sahlin.

Baccus’ Blog sticker inte under stol med att vi lever i en svår tid. Men om Ingvar Persson på Aftonbladet – om sanningen ska fram – ska få trovärdighet i sina små pamfletter på AB:s ledarsida kanske han ska tänka på vad Fritiof Nilsson Piraten sade på sin tid.. Om sanningen ska fram.

(PS: För er som inte vet så sade Piraten: ”Man ska inte ljuga om det som går att kontrollera” )

Annonser

7 svar to “Arbetslösheten och Aftonbladet – om sanningen ska fram!”

 1. LeoB Says:

  Har man inte ändrat sättet att beräkna arbetslösheten sedan dess?

 2. baccusblogg Says:

  Riktigt. Under den förra regeringen redovisade man inte arbetslösheten som övriga EU gjorde. Man mörkade vissa siffror. Arbetslösheten som redovisades då, blev lägre än i EU och övriga omvärlden. Alliansen ändrade redovisnoingssystemet efter valet 2006 så det kunde jämföras, direkt, med övriga EU. Vilket innebar att arbetslösheten, vid en direkt jämförelse mot tidigare arbetslöshetsstatistik i Sverige ”steg”, medan den blev mera rättvisande mot EU och omvärlden. Ändringen som Alliansen gjorde visar också att arbetslöshetssiffrorna under den förra regeringsperiodens högkonjunktur inte var så ”rosenskimrande” som den dåvarande regeringen ville framställa det.

 3. hillary2 Says:

  Om Lundgren nu gjorde en så strålande insats som du braverar om var det väl märkligt att han fick avsked som partiledare? Eller menar du att M bestod och består huvudsakligen av indolenta människor?

  Det var kapitalismen som havererade under slutet på 80-talet, därför att kapitalister och lycksökare utnyttjade finansmarknaden maximalt till sin egen fördel. Samma sak nu. Egennyttan är för er moderater alltid större än den gemensamma nyttan. Ni hyllar egoismens och de pekuniära drivkrafterna. Kapitalismen är instabil, men ändå är det systemet tyvärr långt viktigare för er än de människor som lever med systemet och som far illa när systemet med regelbundna mellanrum havererar. Har ni ingen skam i kroppen?

  • baccusblogg Says:

   Precis det jag säger. 90-talskrisen är resultatet av den avreglering av finansmarknaden som Socialdemokraterna genomförde i mitten på 80-talet. Det var också exakt det som Finansdepartementet under Perssons regering kom fram till i sin rapport 2001.

 4. Jan Nylund Says:

  Vi kan börja med arbetslöshetssiffrorna. I Sverige har vi alltid betträknat arbetslösheten efter principen att först lägger man ihop de arbetslösa och de som arbetar i åldersgruppen 18-64 år. De är de som räknas som den totala tillgängliga arbetskraften. Man tar sedan och räknar ut hur många procent av den totala tillgängliga arbetskraften som är arbetslösa.

  Den borgerliga regeringen däremot räknade alla mellan 15-74 år som den totala tillgängliga arbetskraften. Sedan tog man och beräknade hur många procent av dessa som var arbetslösa. Detta ger en lägre siffra.

  Arbetslösheten var enligt det sätt som är fastslaget som norm i de flesta länder år 2005 strax över 6% och år 2006 under 6%. Enligt det borgerliga sättet att räkna så borde de siffrorna ha hamnat kring 3-4%

 5. craccus Says:

  hillary2: – Det var kapitalismen som havererade under slutet på 80-talet
  Hmm, hört talas om Berlinmuren 1989?

  hillary2: – Har ni ingen skam i kroppen?
  Hmm, menar du att Stalin hade skam i kroppen, i motsats till oss i de västerländska demokratierna, eller hur menar du?

  Ps. Låter som att såssarna är ute och bloggbävar inför valet? Deras paroll (”synas men inte verka”) tycks tas på allvar av fotfolket.

 6. hillary2 Says:

  Craccus

  Jag reste förbi Berlinmuren precis innan den ”krackelerade”.
  Stalinism har inget med socialdemokrati att göra. När egennytta upphöjs till norm i kapitalistiska samhällen premieras och applåderas girighet. Följderna kan du inte ha ungått att se? Kom nu inte med att LO godkänt mastodontpensioner. Fackliga representanter som medverkat tillsammans med näringslivets representanter har inte som jag trodde tidigare gått armgång med dem – de har förts bakom ljuset av människor som hyllar egennytta och premierar sig själva.
  Oroa dig inte för min osynlighet. Jag kommer ut innan valet.
  Kusinen Wallenberg (verka utan att synas) gjorde kapitalt bort sig när han framförde sitt stolletok och nonsensprat i Agenda. Han visade tydligt att han var en av dumbommarna som agerar på dumbommarnas marknad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: