Piratpartiets förespråkare för olaglig nedladdning får mothugg!

81% av de 1000 tillfrågade i Sifos undersökning om kulturarbetarnas rättigheter skulle gälla även på internet svarade ja.  Det betyder att Piratpartiet inte har stöd bland svenska folket för sin lobby-verksamhet att olaglig fildelning ska vara tillåten.

Undersökningsresultatet visar klart att stödet för stöld enbart delas av de små piraterna. Medlemmar i affärsprojektet Piratpartiet.

Läs mer om undersökningen här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stort-stod-for-upphovsratt-pa-natet_4402305.svd

Baccus’  blog noterar med tillfredsställelse svenska folkets inställning,

5 svar to “Piratpartiets förespråkare för olaglig nedladdning får mothugg!”

 1. Nisse Says:

  För det första:
  Piratpartiet har aldrig någonsin sagt att upphovsrätten inte ska gälla på internet. Endast att den måste revideras för att fungera i dagens digitala samhälle.

  För det andra:
  Det skulle varit intressant att se hur många som är beredda att betala priset för att den illegala fildelningen ska upphöra, detta kräver nämligen en total övervakningsstat där allt du gör och säger avlyssnas, registreras och korsrefereras.

  För det tredje:
  Ekonomiskt monopol (ekonomisk upphovsrätt) är knappast kritiskt för att en kreatör ska få pengar för sitt verk, det finns en myriad av olika affärsmodeller som tillåter kreatörer att tjäna pengar på sina verk trots fildelningen.

  För det fjärde:
  Detta knyter an till punkt två. Vad är ett proportionerligt straff för något som är ungefär lika allvarligt som snatteri (med skillnaden att ingen stjäl någonting, vilket gör brottet ännu mildare)? Och vilka resurser ska läggas på att jaga dessa brottslingar? Jag antar att vi kan hålla med varandra om att det är polisen som ska jaga brottslingar och inte privata företag med egna agendor (vilket är fallet med Ipred).

  Avslutande:
  Detta är en svår debatt som tyvärr fastnat i ett skyttegravskrig. Folk behöver börja diskutera detta utan att skrika ”TJUVAR!!” så fort en pirat visar sig. Låt oss lägga diskussionen på ett högre plan och tillsammans fundera ut en lösning. Fildelningen är här för att stanna likväl som att kreatörer är här för att stanna, låt oss hitta en modell för samexistens.

 2. Oskar Says:

  Hhaha, vilket skämt.

 3. connyt Says:

  Visst är det kul med statistik 😉
  Som man frågar får man svar brukar man säga.

  Hur många tror du skulle svara ”Ja” på denna fråga:
  ”Behöver upphovsrätten moderniseras för att passa in i informationssamhället?”

 4. Jan-Olof Flink Says:

  Att en till samling av företag och organisationer som idag tjänar grova pengar på det system som finns idag gör samma grundlösa påståenden som hörts förut gör vare sig till eller från.

  Piratpartiet har aldrig förespråkat olaglig nedladdning. Däremot så ställer vi upp i riksdagsval med mål att komma in i den lagstiftande församlingen, för att förändra dessa lagar som definitivt behöver ses över. Det är en väldig skillnad att förespråka olagligheter och att förespråka att förändra lagen.
  Precis som lobbyn hela tiden förespråkar att införa nya speciallagar för internet.

  Skillnaden här är att det är lobbyrepresentanter som Netopia och nu ”kulturskaparna” som motsäger sig själva. Vi håller till 100% med om att lagen skall gälla även på internet, vi tycker inte internet skall särbehandlas på något vis, inte heller med speciallagstiftning.

  Mvh

  /J-O

 5. Nordh Says:

  Nu kommer jag förvisso inte att rösta på Piratpartiet i nästkommande riksdagsval då jag anser det vara viktigare att hålla de rödgröna långt borta från regeringsmakten, men jag delar i stort PP:s uppfattning och har också röstat på dem i de två senaste större valen (riksdagsvalet och EP-valet). I debattartikeln tas det upp tre siffror:

  ”I en Sifo-undersökning som vi har gjort svarade hela 81 procent av de 1000 tillfrågade ja på frågan om de tycker att de som skapat exempelvis texter, bilder, filmer och musik ska få ersättning när deras material används via internet.”

  Ja, i stort anser jag att så är fallet. Problemet är väl att om frågan ställts så är den helt felställd och visar på att folk inte riktigt insett vad upphovsrätten innebär alternativt missförstått frågan. Anser 81 % av de tillfrågade att jag bör få en monetär ersättning i samband med att denna kommentar läses? Det låter toppen 😀
  Mitt svar på frågan skulle alltså ha nödgats bli ett nej då jag anser inte att det skulle gynna samhället att var gång ett upphovsrättsligt skyddat verk används skulle det rendera i viss ersättning till upphovsrättsinnehavaren.
  Min konklusion är att som man ställer frågan får man också det svar man efterfrågar. Antingen har de framställt frågan klumpigt i debattartikeln alternativt har de ställt en inkorrekt fråga.

  (Dessutom är väl egentligen det intressanta på vilken nivå ersättningen bör ligga och inte om de bör ha en ersättning ö.h.t. Det rimliga torde vara: Ju högre ersättningsnivå desto lägre betalningsvilja.)

  ”Det massiva stödet för upphovsrätten bland allmänheten visar således att debatten borde handla om hur upphovsrätten ska fungera på internet – i stället för om den alls ska gälla.”

  Jo, och det är väl också det Piratpartiet kämpar för, vilket framgår rätt tydligt i deras partipolitiska program. Det tycks således vara bra att båda ”parter” är ense om vad debatten ska gälla. Det är bara att hoppas att detta innebär att debatten kan fortsätta och vara av någon nytta istället för påhopp från båda sidor. Om Kulturskaparna faktiskt trodde att Piratpartiet vill avveckla upphovsrätten är det tråkigt att de inte vänder sig till källorna istället för att lyssna på skvaller och partsinlagor från andra upphovsrättsliga organisationer.

  ”Allmänheten visar i vår undersökning sitt ansvarstagande genom att efterfråga fler och bättre lagliga tjänster (77 procent) och tydligt uttrycka sin vilja att betala för kultur på internet. Mer än 70 procent av de tillfrågade vill kunna betala direkt på nätet eller via sin bredbandsfaktura.”

  Ja, det är väl tämligen självklart att de flesta efterfrågar fler och bättre lagliga tjänster. De som i dagsläget finns är tämligen få och i princip alla är också tämligen dåliga, men framför allt ligger de i regel i prisnivå strax under eller avsevärt över priset på den fysiska varan. Att de flesta gärna vill betala dessa på ett praktiskt sätt får väl också sägas vara tämligen självklart. Fast sen kommer det vanvettiga i debattartikeln:

  ”Såväl bredbandsoperatörer som andra nätentreprenörer borde arbeta intensivt för att få stopp på illegal verksamhet och ta fram tjänster med ett varierat och omfattande kulturutbud […]”

  VA?! Jag kan förstå varför de anser att nätentreprenörer borde arbeta intensivt med att skapa framgångsrika e-tjänster, men vad har bredbandsoperatörerna med det hela att göra? Är det tryckfelsnisse som varit i farten och skrivit bredbandsoperatörer istället för förlagen (etc)?

  Vad är det som hindrar dem från att själva skapa tjänster där de saluför sina alster, eller möjligen sina klienters alster? Det tycks åtminstone finnas en viss efterfrågan på dylika tjänster så vad hindrar dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: