Vad menade egentligen Aron Etzler?

I söndagens utmärkta program ”Godmorgon Världen” i P1 hajade Baccus´ blog till vid ett inlägg i det vanligen så intressanta ”Panelen”.

En av deltagarna, chefredaktören Aron Etzler från den kommunistiska tidningen Flamman kommenterade den svenska regeringen.

Den regering vi har regerar med ett odemokratiskt mandat, menade Etzler.

Vad menar Etzler med det. Menar han att den regering vi har idag, och som fick majoritet i valet 2006 regerar utan parlamentariskt stöd. Tycker inte Etzler att det val som hålls i Sverige vart fjärde år är demokratiskt. Tycker chefredaktören för den kommunistiska tidningen Flamman att alla val som går emot hans egen politiska uppfattning är odemokratiska och fel.

Att han trots motargument från övriga deltagare dessutom envist fortsatte med sitt argument om att regeringen regerar med ett odemokratiskt mandat gör inte saken bättre. Tvärtom.

Är detta den åsiktsinriktning som vi kan vänta oss från den del av den rödgröna oppositionen som ligger Etzler närmast, Vänsterpartiet. Baccus´ blog vet ju sedan tidigare att ledaren för V, Lars Ohly har sagt att han är kommunist men inte vill kalla sig kommunist. Och alla som läst sin historia vet vad en kommunistisk regim kan göra i ett land.

Baccus´ blog noterar den obehagliga och odemokratiska inställningen hos chefredaktören för den kommunistiska tidningen Flamman.

4 svar to “Vad menade egentligen Aron Etzler?”

 1. Aron Etzler Says:

  Bäste Baccus, jag försökte förklara att det vore olyckligt att en regering som sedan 2006 inte haft majoritetens stöd för sin politik (ett faktum som undsluppit de flesta, men som är alldeles sant, se exempelvis Henrik Oscarssons ”mätningarnas mätning”, http://www.henrikoscarsson.com) får en chans att regera fyra år till på grund av att Grekland har en ekonomisk kris.

  Den representativa demokrati vi har i grund och botten handlar om att väljarkåren med sitt val av regering uttrycker ett stöd för en viss politik. Ju bättre överensstämmelse mellan väljarnas uppfattning om vad valet handlar om och det faktiska resultatet i politik, desto bättre. Valet 2006 vann Fredrik Reinfeldt primärt för att många ville bli av med Göran Persson och ville minska utanförskapet. Reinfeldt hade lovat att föra en närmast socialdemokratisk politik, men genomförde efter valet rekordstora skattesänkningar och privatiseringar. Jag menade att han med sitt budskap lurade många väljare, och för detta har han bestraffats opinionsmässigt sedan dess. Vad Greklandsexemplet visar är att det finns en risk att samma knep kan göras om igen. I den förestående valrörelsen pågår ett tydligt försök från den borgerliga sidan att istället för att fokusera på vilken politik man vill föra, ägna sig åt att skjuta Mona Sahlin och de rödgrönas regeringsduglighet i sank. Och ungefär som 2006 fungerar det alldeles utmärkt i medierna. Om operationen lyckas helt och Reinfeldt blir återvald skulle vi med all sannolikhet få en regering med ytterligt dålig förankring vald på det mandatet. En regering som genomför en politik de inte valts för.

  Ps. Du bör notera att det var ungefär tjugo år sedan Flamman var en kommunistisk tidning. Om du tycker att det är viktigt. ds

  • Bob Says:

   Bäste Aron Etzler, om Alliansen får regera även under de kommande fyra åren så är inte detta ”på grund av att Grekland har en ekonomisk kris”, vilket du hävdar, utan därför att svenska folket i ett allmänt val gett Alliansen ett fortsatt mandat. Det är upp till oppositionen att presentera ett trovärdigt alternativ till regeringen som kan hantera de problem som en svensk regering kommer att ställas inför under nästkommande mandatperiod.

   Att folket har att ta ställning till regeringsalternativen utifrån verkliga inrikes- och utrikesförhållanden, såsom Greklands kris, som regeringen måste förhålla sig till under nästkommande mandatperiod borde vara uppenbart för var och en, och inte, vilket du hävdade i Godmorgon, Världen i söndags, någonting ”odemokratiskt”, ”antidemokratiskt” och att det är ”något fel på vårt valsystem”.

   Att en person med din erfarenhet av framträdanden i media gör ett sådant oseriöst uttalande är häpnadsväckande.

 2. Jonas Says:

  För den som är intresserad av att höra hela inslaget:

 3. Kjelle Says:

  En god vän sa en gång att demokrati för en vänstermänniska ”är när vi (vänstermänniskorna) får bestämma”… Jag antar att det var samma personer som ansåg att Röda Armén var världens största fredsorganisation.

  För övrigt, du har en mycket intressant blogg!!

  Kjelle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: