KI säger att RUT-avdraget ger stort antal VITA jobb.

Konjunkturinstitutet säger i en rapport att RUT-avdraget skapar ett stort antal vita jobb. Och att avdraget INTE kostar något för staten. Trots det vill den Rödgröna oppositionen ta bort Rut-avdraget.

”I politiken måste man välja”, säger Mona Sahlin, med sitt sneda leende tillsammans med den något trumpne Peter Eriksson,  den glittrande glada Maria Wetterstrand och den gamle kommunisten Lars Ohly. ”DÄRFÖR SKICKAR VI RÖDGRÖNA UT TUSENTALS MÄNNISKOR – FRÄMST KVINNOR I ARBETSLÖSHET ELLER TILL SVARTJOBB!”

Baccus´ blog noterar den konstiga människosynen hos de Rödgröna. Läs mer här:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/rutavdraget-gratis-for-staten-1.1167874

3 svar to “KI säger att RUT-avdraget ger stort antal VITA jobb.”

  1. Kent Karlsson Says:

    Det har ju framkommit att det är många kvinnor från andra sidan Östersjön som rekryterats till de undermåligt betalda RUT-jobben, vilket ju självklart resulterar i att arbetslösa svenskar fortfarande är just arbetslösa och uppbär någon form av ekonomiskt stöd, antingen A-kassa eller socialbidrag (kanske båda delarna efter den av Alliansen sänkta A-kassan)! Till detta måste också läggas kostnaden att administrera RUT-bidraget! Så om man tror att RUT-bidraget är en vinstmaskin för skattebetalarna får man nog tänka om! Resultatet för det danska RUT var allt annat än lönsamt: Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel. –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han. Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent. En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla.
    Jämför Maud Olofssons resonemang kring SAAB-affären. ”Vi kan ju inte hålla icke bärkraftiga företag under armarna”…
    Högeralliansen i Sverige har i den politiska debatten om att införa skattesubventioner för hushållsnära tjänster hänvisat till erfarenheter i Finland och inte Danmark. Uppgifter om att det gett hundratals nya jobb i Finland visade sig vara fantasisiffror när utvärderingen av det finska systemet blev klar.

  2. Kent Karlsson Says:

    KI-rapporten som sägs visa att RUT är gratis för staten är fem år gammal och finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega. KI:s generaldirektör Mats Dillén tar nu delvis avstånd från gårdagens uttalanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: