Aftonbladet gör det igen – om sanningen ska fram!

Baccus´ Blog har vid flera tillfällen ifrågasatt Aftonbladet. Tidningen som tidigare hade en slogan; Om sanningen ska fram.

Efter det att tidningen sålts till Norge, men att ledarredaktionen skribenter fortfarande avlönas och styrs från den andra delägaren Landsorganisationen, har reklamdevisen skrotats.

Förra året anklagade Aftonbladet Sven Otto Littorin för att ha köpt sex av en prostituerad. Detta fick till resultat att Littorin avgick som Arbetsmarknadsminister. Det som Baccus´ Blog finner konstigt i den historien är att anklagelsen och artiklarna inte resulterade i något åtal för sexköp. Att köpa sex av prostituerade är straffbart. Något som också Aftonbladet i sina artiklar särskilt påpekade. Men det blev inget åtal. Varför. Historien var naturligtvis helt fel och tidningens eget påhitt. Det var, med andra ord ännu en av tidningens omtalade dyngartiklar.

Nu har man startat upp en ytterligare kampanj, som tydligen var så felaktig att den förpassades till tidningens papperskorgar redan efter en dag. Det gällde – hör och häpna – att Littorin den här gången hade skrivit ett e-mail till en tidigare medarbetare (numera på Näringsdepartementet) och berättat att det skulle komma en minister från Ukraina till Stockholm som ville ha kontakt med Näringsministern. Aftonbladet toppar med rubriken ”Dubbelspelet”. Varför det, undrar Baccus´ Blog? Efter att fått förvånade kommentarer från Sven Otto Littorin, övriga inblandade och tjänstemän vid regeringskansliet la tidningen ner även den dyngartikeln i slasktratten.

Flera exempel på underliga artiklar finns. För en tid sedan rapporterade tidningen om en politiker som åtalats för våldtäkt. Han hade via en kontaktannons på nätet kommit i kontakt med en kvinna. De inledde ett förhållande som så småningom ledde fram till att politikern friade till kvinnan. En kvinna som efter att ha ”lurat av” mannen över 100.000 kr därefter anmälde honom för våldtäkt.  Det visade sig att kvinnans anmälan kom först när mannens pengar, som gick till lyxkonsumtion tog slut. Även där, efter att tidningens läsekrets tagit kraftigt avstånd från tidningens ”offer”, nämligen kvinnan lade man ner artikelserien. Men först alltså efter att man presenterat politikern för läsekretsen med namn och bild. Hans liv som politiker tog slut efter tidningens artiklar. Och någon rättegång har det ännu inte blivit.

Det senaste exemplet i ”fallet Aftonbladet” är artikelserien om Kungen. Aftonbladets intima samarbete med den dömde brottslingen Mille Marcovic inleddes med att Mille visade upp några bilder på ett A4-kopiepapper för någon reporter. De stod och viskade bakom ett träd. Fick vi se bilderna. Nej. Visade Aftonbladet upp några bevis för tidningens anklagelser mot Kungen. Nej. Ville man att Kungen skulle kommentera något som han inte sett. Ja. Efter att varje artikel dessutom följts av en länk, där man kunde beställa boken trappades allt upp till att bli ett krav på att Kungen skulle svara på frågor i en intervju. Nu gjorde Kungen det, i en intervju med TT. Detta var naturligtvis fel tyckte Aftonbladet som naturligtvis ville intervjua Kungen själv.

Hetsjakten slutade inte förrän advokaten Anne Ramberg i en debatt i Aktuellt med chefred Jan Helin påpekade att tidningens artiklar gränsade till att vara förtal. Först därefter trappade tidningen ner angreppet mot Kungen. Nu finns det bara en liten notis där tidningen hittat en ”retorikexpert” som tolkar Kungens mimik i TT-intervjun. Men ännu har inget bevis som styrker anklagelserna kommit fram. Men länken är kvar till bokköpet. Nu med en kraftig rabatt, boken är billigare än en pocket.

Baccus´ Blog undrar vad läsarna anser om Aftonbladets intima samarbete med medlemmar från den organiserade brottsligheten.

Ett svar to “Aftonbladet gör det igen – om sanningen ska fram!”

  1. Angela Says:

    Det var en elak kvinna! Kontaktannonser skall man nog passa sig för.De människor man känt tidigare i livet brukar vara de mest pålitliga. 🙂
    En glad Midsommar fastän att solen gått i moln och kyla och snålblåst tagit över. Nu önskar jag i alla fall mer ljus och värme om inte bränslet skall ta slut.:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: