Turkisk aggression uppmärksammas nu även av svensk media!

I ett par uppmärksammade inlägg har Baccus´ blog skrivit om den turkiska premiärministerns aggressiva attacker mot EU-medlemmen, Republiken Cypern.

Turkiet är irriterat över att Cypern, med början nästa vecka ska börja borra efter olja och gas i republikens ekonomiska zon, utanför landets södra kust. Gränsen för den ekonomiska zonen har för övrigt bekräftats av Förenta Nationerna. Borrningarna ska utföras av ett amerikanskt borrföretag, vilket inneburit att det amerikanska utrikesdepartementet blivit intresserat av konflikten mellan Turkiet och Cypern. USA:s Utrikesdepartement har också bekräftat Cyperns rätt till den ekonomiska zonen och samtidigt framfört en anmaning till Turkiet att lugna ner sig.

Borrningarna utförs i gränsen mellan Cypern och Israels ekonomiska zoner. Detta har också inneburit att Turkiet hotat Israel militärt. Turkiet har nära 2 dussin krigsfartyg samt jakt- och bombflyg i direkt närhet av borrningsområdet.

Turkiet har också framfört att man kommer att militärt skydda nästa ”ship to Gaza” – konvoj som går mot Israel. Detta med anledning av Israels ockupation av Palestinsk område.

Även om Turkiet – och andra anser att ockupationen är fel kan Baccus´ Blog inte se hur Turkiet på ett seriöst sätt kan slå ner på ett land  för att göra det som Turkiet självt gjorde 1974. Turkiet ockuperar idag Cypriotiskt territorium och har gjort det sedan 1974. Man har idag över 40.000 tungt beväpnade soldater på den ockuperade delen av Cypern. Man ökar kontinuerligt på den turkiska befolkningen genom nya bosättningar och med inflyttade turkiska fastlandsbor.

Att den Europeiska Unionen tillåter att den turkiska aggressionen får fortsätta, och att man tillåter Turkiet att hota ett medlemsland militärt samtidigt utan att reagera över Turkiets militära närvaro på den norra delen av Cypern är häpnadsväckande.

Baccus´Blogg länkar till Dagens Nyheter och den engelskspråkiga Cyprus Mail:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/turkiet-hotar-med-flottnarvaro

 

http://www.cyprus-mail.com/cyprus/turkey-watchful-oil-rig-moved-position/20110916

Annonser

3 svar to “Turkisk aggression uppmärksammas nu även av svensk media!”

  1. Rumba Says:

    Mycket bra Turkiet! Stå på er!

  2. Carmen Says:

    Turkiet mördar kurder i den kurdiska delen av Turkiet och går även in i den Kurdiska automnomin i norra Irak och mördar kurder där också,men omvärlden säger inget om det. Var är Carl Bildt?!

  3. Varg i Veum Says:

    Ja, fast det DN uppmärksammar handlar om det gamla vanliga dravlet om ”Ship to gaza” inget om vapenskramlet som handlar om oljan och gasen och som troligen är den egentliga anledningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: