Baccus´ Blog vässar pennan igen!

Det var länge sedan Baccus´skrev något i sin blog.

Jag skrev då om Turkiets hot mot Republiken Cypern. Medlem i EU.

Den turkiska regeringen togs i örat av både EU:s utrikesminister som den amerikanska. Israel lade sig i debatten och Ryssland styrde in ett hangarfartyg i Medelhavet och som diskret satte kurs mot östra delen av havet.

Allt beroende på att Republiken Cypern hade upptäckt olja och gas i sin ekonomiska zon, utanför ön. En fyndighet som i storlek kunde mäta sig med Norges. Det vattnades i munnen på Turkiets ledning.

Republiken Cyperns regering har sagt att alla inkomster från olje- och gasfyndigheterna ska delas med alla cyprioter på ön. Problemet för norra Cypern – och framför allt för den turkiska regeringen – är att huvuddelen av invånarna på den norra delen består av inflyttade fastlands-turkar tillsammans med de ca 50.000 kraftigt beväpnade turkiska soldater som ingår i den turkiska ockupationsstyrkan på ön. Dvs ytterst få cyprioter

Fortfarande grymtar alltså Turkiet, men borde akta sig för de intressen som bevakar Republiken Cypern. Vi ska inte glömma att Turkiet har ockuperat den norra delen av Cypern sedan 1974. Och trots att det bara är Turkiet som efter detta brutala överfall erkänt den norra delen som stat, tror man alltså att detta  gör att Turkiet kan agera så rättsvidrigt och brutalt som man gör på ön. 

Det har gått så långt att den turkiska inrikesministern sagt i intervjuer att om Republiken Cypern fortsätter med sin utvinning av landets energiresurser kommer man att marschera över demarkationslinjen och invadera resten av ön. Detta fick eu och USA att reagera starkt och även Ryssland ”bad” Turkiet att dämpa tonen.

Turkiet är inget demokratiskt land – vilket bland andra kurderna kan vittna om. Framför allt nu när Turkiet samarbetar med en annan icke demokratisk stat, Iran för att utrota den kurdiska folkstammen. Förmodligen på samma sätt som när man begick övergrepp mot det armeniska folket för hundra år sedan – det som man idag kallar det armeniska folkmordet.

Baccus´ blog noterar vad som händer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: