Jan Helin, mästare på att försvara lögnen – om sanningen ska fram!

Chefredaktören och ansvarig utgivare Jan Helin skriver i dagens Aftonbladet.se. Tidningen med en gammal reklamslogan – ”Om sanningen ska fram”, som man tog bort när det visade sig att den kunde ge upphov till missförstånd.

Han tar där upp Hovets reaktion på en photoshop-kreation av Elisabeth Ohlson Wallin. Där hon inte bara kallar sig konstnär utan också satiriker.

Bilden förställer Kungen och Drottningen tillsammans med ett antal mer eller mindre halvkändisar till synes ätandes en pizza, utlagd på en naken kvinna. Drottningen står dessutom på knä och försöker skrubba bort en nazisymbol från golvet.

”Konsten”, om man nu kan kalla den det, har av konstkännare och kritiker dömts ut som utomordentligt dålig, osammahängande och totalt oförståelig och ”konstnärinnan” som mycket påver.

Hovet har reagerat, och nu reagerar alltså också Jan Helin. Han skriver med högt tonläge om Hovets attack mot tryckfriheten. Och är allmänt upprörd över det fräcka i att någon som blir kränkt reagerar med ilska och söker upprättelse. Du kan läsa Helin upprörda inlägg här:

http://bloggar.aftonbladet.se/janhelin/2012/10/sondagskolumn-27-om-kungliga-brost-och-yttrandefriheten/

Nu är det ju inte första gången som Helin går ut och försvarar tidningen plumpa  personangrepp, när det visar sig att man har haft helt fel i sak.

Arbetsmarknaadsminister Littorin, som Aftonbladet påstod hade begått sexbrott med en, icke namngiven (”vi kan kalla henne Anna”) kvinna. När man efter ett antal artiklar, strax före valet 2010 (timing kan det kallas för) i Almedalen inte kunde presentera kvinnan som påstod sig ha sålt sex till Littorin, skrev också då Helin en upprörd artikel om Aftonbladets rätt till att i tryckfrihetens namn, attackera personer på det här sättet.

Ett ytterligare exempel är Aftonbladets personangrepp mot Kungen på grund av ett foto på Kungen på en stripklubb. Där hade man som ”bevis” ett foto som innehades av en medlem av den organiserade brottsligheten. Det fotot fick tidningen tillgång till. Där gick gangstern alltså in i partnerskap med Aftonbladet. Stora brösttoner från Helin. Sedan analyserades fotot av en expert (inte på Aftonbladet alltså) och bilden visade sig vara ett ytterligare exempel på Photoshop och dess möjligheter. Nu skrev Helin igen – upprört och anklagande mot omvärlden – tryckfriheten måste försvaras. Om sanningen ska fram.

Baccus´undrar bara varför inte Aftonbladets journalister och fotografer kunnat kolla upp detta. Har man inte kunskapen? Eller var det så att man kör enligt tidningens motto: ”Kolla aldrig en bra story, då spricker den”.

Jan Helin, lägg namnet på minnet för när du läser en krönika eller artikel i Aftonbladet av den mannen är det dags att titta på vilken skandal som tidningen ansvarige utgivare måste gå ut och försvara. Han vill inte att tidningen ska bli fälld i PK. Om sanningen ska fram.

Annonser

Ett svar to “Jan Helin, mästare på att försvara lögnen – om sanningen ska fram!”

  1. Angela Says:

    Ja, Aftonbladet ger sig inte. Det stämmer nog att man skall titta ”på vilken skandal som man måste försvara”. Det är ganska uppenbart att det handlar om att svärta ner kungahuset. Få bort kunglige statschefen, så ännu en ”valbar plats” blir tillgänglig för strebrarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: