Historiskt besök av President Obama i Sverige!

President Obamas besök i Sverige är historiskt. Det första bilaterala besöket i Sverige någonsin, av en amerikansk president. 2001 besökte president Busch Göteborg, men då i samband med ett EU-toppmöte.

President Obama kommer att anlända till Stockholm på morgonen den 4 september och stannar ett dygn. Från början var det tänkt att han skulle komma redan den 3 september, men efter beslutet att ställa in samtalen med den ryske presidenten Putin senarelades ankomsten till Stockholm med en dag.

Enligt uppgifter kommer president Obama att bland andra träffa Kungen under besöket.  Obama kommer vid överläggningar med Fredrik Reinfeldt att bland annat diskutera utvecklingen i Europa, men också grön energi, klimatfrågan och samarbetet kring Arktis. Regeringen hoppas dessutom att fler möten kan äga rum med övriga deltagare i den stora medföljande delegationen från USA.

Besöket i Sverige hemlighölls en tid och endast Kungen, Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och den svenske ambassadören i Washington kände till planerna. För oppositionen kom besöket som en total överraskning. Den socialdemokratiska pressen har sedan besöket blev känt raljerat över besöket som enligt dem skulle bero på det inställda besöket hos Putin. Vilket alltså har dementerats, också av president Obama vid flera pressträffar i Washington.

Enligt amerikanska politiska bedömare anses Sverige som en bra partner och en uppskattad vän till USA. Något som har accentuerats under de senaste åren genom den sittande Alliansregeringen. Något som är ett synnerligen viktigt faktum, inte minst av ekonomiska skäl för Sverige som nation.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: