Varför är Magdalena Andersson så upprörd?

I samband med den så kallade 90-talskrisen, eller finans-, bostads- och jag vet inte vad –krisen hamnade Nordbanken, dåvarande Nordea på obestånd. Och det var inte den enda banken.

Allt berodde på den inkompetenta, ekonomiska politiken som i mitten av 80-talet förändrade det svenska banksystemet. Feldt, Åsling och Dennis var de tre arkitekterna bakom avregleringen av bankerna. Den Socialdemokratiska regeringen Palme släppte bankerna lösa, och en lånekarusell utan des like startade upp och kulminerade i det som vi i dagligt tal kallar för 90-talskrisen.

För att inte betalningssystemet på grund av bankernas obestånd, helt skulle sluta fungera fick staten gå in med en räddningsplan. För många kan det vara förvånande att arkitekten bakom den så kallade Bankakuten var Bo Lundgren som tillsammans med Stefan Ingves utformade räddningsplanen. Göran Persson, finansminister i den Socialdemokratiska regeringen blev den som genomförde sparkampanjerna som skulle rätta till den svenska ekonomin.

Nordbanken togs över av staten, med den avsikten att efter att banken hade rekonstruerats den skulle återgå till privat ägande. Anledningen var helt och hållet den att staten vid en försäljning då skulle få tillbaka de pengar som skattebetalarna ”investerat” i banken genom det räddningspaket som Bo Lundgren var pappa till.

Räddningspaketet flöt på under 90-talet och, om ni kommer ihåg så levde Göran Persson under hela 90-talet på den socialdemokratiska, inte helt sanna politiska tesen att borgarna orsakade 90-talskrisen. Han vann flera val på den, alltså inte helt sanna analysen av vad som hänt.

I april 2001 tröttnade de opolitiska tjänstemännen på Finansdepartementet på Göran Perssons politiska desinformation om 90-talskrisen och publicerade ett dokument. Där slog tjänstemännen på Finansdepartementet fast att 90-talskrisen orsakades helt och fullt av den förda Socialdemokratiska ekonomiska politiken. 1985 föreslog regeringen Palme en total avreglering av banksektorn, efter ca 6 år kraschade den svenska ekonomin. Strax efter att dokumentet publicerats gick den tidigare socialdemokratiske finansministern Feldt ut i en TV-intervju och bekräftade hela historien.

I dagarna har Alliansen sålt de sista 7 procenten av statens innehav av Nordea-aktier. Man har fått mycket bra betalt för Nordea enligt aktieanalytiker och enligt Finansmarknadsministern ska pengarna användas för att betala av statsskulden.

Svenska skattebetalare har fått tillbaka, med ränta de pengar som man ”investerade” i den dåvarande Nordbanken. Den bank som krisade på 90-talet på grund av Socialdemokraternas oansvariga, ekonomiska politik på 80-talet.

Så varför är Magdalena Andersson så upprörd. Hon ska väl vara tacksam att Alliansen rättat till den Socialdemokratiska ekonomiska politiken från 80-talet. Som skadade så många människor och företag.

Baccus´ blog noterar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: